Riječ Dekana

Poštovani kolegice i kolege, dobro došli na stručni studij Visoke tehničke škole u Puli – Politehnički studij.

Visoka tehnička škola u Puli – Politehnički studij (VTŠ-PS) danas izvodi stručni studij, potpunosti u skladu s Bolonjskim procesom, u trajanju od tri godine i uz stjecanje najmanje 180 ECTS prenosivih bodova, te specijalistički diplomski stručni studij u trajanju od dvije godine uz dodatno stjecanje 120 ECTS bodova. Vašim upisom pridružili ste se skupini od preko 600 studenata VTŠ-PS-a.

Čestitamo Vam za Vaše opredjeljenje da se usmjerite ka stjecanju novih znanja koja ćete s uspjehom moći primijeniti na Vašem budućem radnom mjestu. Studij politehnike kojega ste odabrali pruža Vam upravo ona znanja koja su potrebna u suvremenim, turbolentnim tržišnim uvjetima, gdje je snalaženje na tržištu rada slično sportskoj borbi u kojoj pobjeđuju najbolji. A najbolji su, u današnjoj globaliziranoj ekonomiji, uvijek oni koji su najviše «oboružani» novim znanjima, tehnikama i vještinama.

Naš studij politehnike ove godine bilježi svoju desetu godišnjicu postojanja. Da smo uspješna škola najbolje dokazuje činjenica da naši studenti nakon završetka studija relativno brzo nalaze svoje zaposlenje, kako u velikim poslovnim sustavima, tako i u malom i srednjem poduzetništvu.

Zašto je to tako? Možda je razlog u tome što se već iz naziva škole nazire upravo ono što naš studij čini specifičnim u Istri i u Hrvatskoj. A to je polý i tekhnikós što znači – «više različitih vještina»..

Studijski program Visoke tehničke škole u Puli – Politehnički studij, sastavljen je na način da nudi optimalnu kombinaciju teoretskih i praktičnih znanja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i stručnim spoznajama, stjecanjem kojih ćete se u potpunosti osposobiti za rad i snalaženje na Vašem budućem radnom mjestu.

Ovakva kombinacija znanja iz područja tehnike, informatike, ekonomije i menadžmenta, čine – kako pokazuju iskustva i drugih studija politehnike u svijetu – «dobitnu kombinaciju» za obrazovanje leadera – vođe kreativnog tima, koji će moći brzo i vješto odgovoriti na sve izazove nove, globalizirane ekonomije.

Stoga nije slučajno što smo otvorili i specijalistički studij upravljanja procesima, s ciljem da svi Vi koji to želite nakon završetka trogodišnjeg dodiplomskog studija još bolje izoštrite svoja znanja iz područja uspješnog upravljanja proizvodnim i poslovnim procesima. Jer, kreativnost je nešto što se posjeduje ali i gradi, i to kroz uporno i trajno oblikovanje vlastitog profesionalnog razvoja, prije svega stalnim usavršavanjem znanja i vještina.

Naši stručnjaci moraju biti dovoljno osposobljeni znanjima kako bi bili u stanju riješiti bilo koji osrednje težak tehnički problem ali imajući uvijek veliki osjećaj za ekologiju i zaštitu okoline u kojoj žive i rade. Istovremeno moraju biti osposobljeni i da kao stručnjaci imaju veliki osjećaj za humano i etičko djelovanje u svom okruženju.

Relativno smo mala škola, pa je i to naša specifičnost. Kod nas će stoga svaki profesor i nastavnik naći dovoljno vremena, volje i strpljenja da Vam brzo i efikasno odgovori na Vaša pitanja, nejasnoće, zahtjeve i potrebe. Upravo svojim primjerom humanog, toplog i demokratskog, ali istovremeno profesionalnog i sustavnog načina rada s Vama, našim studentima, želimo Vam na najbolji način pružiti primjer kako ćete sutradan Vi upravljati Vašim kreativnim radnim timom.
Želimo Vam uspješan put u savladavanja novih znanja. Zajedno s nama, krenite hrabro i uspjeh Vam je zajamčen. Dovoljno je da na tom putu ostanete ustrajni, motivirani, da pozitivno razmišljate te da mnogo očekujete od sebe i od uspjeha koje želite i možete postići.
Vjerovati u sebe, u svoje sposobnosti i svoje mogućnosti tajna je uspjeha u društvu znanja u kojem se danas nalazimo. Stoga je naš najveći izazov voditi Vas na Vašem putu utiranja vlastitog profesionalnog i osobnog razvoja kojim ćete kročiti kroz život.

Čast nam je i zadovoljstvo što ste upravo nama ukazali povjerenje i donijeli važnu životnu odluku da Vas upravo mi vodimo na tom putu. Naš će najvažniji profesionalni trenutak biti onaj kada ćemo Vam uručiti diplomu politehnike, u saznanju da smo Vas kvalitetno pripremili prije svega za posao ali i za život.

Dekan
Dr. sc. Luciano Delbianco, profesor visoke škole